Leverancier
Bodyfit

Saunas

In plaats van voor een sauna kunt u ook voor een infraroodcabine gaan. Ogenschijnlijk lijken beide erg veel op elkaar, omdat ze van buiten en binnen dezelfde uitstraling kunnen hebben, maar qua werking zijn ze toch erg verschillend. Wat is het verschil en wat zijn de overeenkomsten?

Opwarmen

Het opwarmen van een sauna duurt circa 1 uur; dan is hij klaar voor gebruik. Een infraroodcabine, die voorzien is van kortegolf infraroodstralers, is na inschakeling direct klaar voor gebruik. De stralings- warmte dringt daarbij diep in uw lichaam, zonder dat de lucht hoeft te worden opgewarmd. U bespaart hiermee tijd en energiekosten.

Temperatuurbereik

Na inschakeling van uw saunakachel of infraroodstralers wordt uw cabine verwarmd. De sauna zal uiteindelijk een temperatuur bereiken van circa 90°C en de infraroodcabine een temperatuur van circa 50°C. Dit is dan ook een van de belangrijkste verschillen in de beleving van het klimaat. De een ervaart de hete saunacabine en de inademing van de hete droge lucht als prettig, terwijl de ander het milde klimaat van een infraroodcabine prefereert. Zowel de temperatuur van de sauna als het vermogen van de infrarood- stralers zijn individueel in te stellen.

Zweten

Als u de sauna binnenkomt, zal uw huid onmiddellijk reageren op de intense hitte. Uw poriën openen zich en het lichaam zal direct proberen te gaan transpireren in een poging de huid te koelen. De saunawarmte wordt geabsorbeerd door de bovenste huidlaag. De kortegolfstraling van de infraroodlampen dringt echter door tot de diepste huidlagen (tot wel 5 mm diep), waar de warmte beter wordt verdeeld en vervolgens zorgt voor een prettige opwarming van uw lichaam. Het zweten laat wat langer op zich wachten omdat de huid allereerst van binnen wordt opgewarmd. De transpiratie is bij de meeste mensen echter intenser dan bij een sauna.

Sauna 2

Gezondheid

Buiten het feit dat het gebruik van een sauna of infraroodcabine goed is voor uw geestelijke ontspanning en welzijn, kent het gebruik van warmte bij therapieën en in de gezondheidszorg een lange historie. Door de opwarming van de huid worden de bloed- circulatie, de stofwisseling en de zweetklieren geactiveerd.

Maar het gebruik van een sauna en infraroodcabine heeft, zoals uit het volgende overzicht blijkt, meer voordelen voor uw lichaam:

Hart en bloedvaten: training van de vaatspieren, verbetering ader- conditie en doorbloeding, goed tegen spataderen, regulering en verlaging van de bloeddruk, heilzaam bij winterhanden en wintertenen. Stofwisseling: ondersteuning van de afvoer van toxines, melkzuren en afscheiding van vochtophoping in het weefsel (oedeem).

Huid: zachtere en soepelere huid door het losraken van dode huidcellen, positieve werking tegen talgkliertjes, psoriasis, puistjes en eczeem, ontslakkende werking, vermindert cellulitis, minder gevoelig voor temperatuursinvloeden.
Spieren: ontspanning van spieren en gewrichten, behandeling van spier- en gewrichtspijnen.
Preventie: verbeterde weerstand tegen griep en verkoudheid, bevordering afweersysteem en weerstandsvermogen, conditie- verbetering en verbranding calorieën.

Specifiek voor een sauna geldt dat de ingeademde hete sauna- lucht de afgifte van slijm stimuleert (positief voor bronchitispatiënten), de ademhalingswaarde verbetert en de spiervezels in luchtpijp- vertakkingen ontspant (positief voor astmapatiënten).

Specifiek voor de infraroodcabine geldt dat, door de dieptewerking van de straling en het feit dat er gerichter kan worden bestraald, infraroodstraling het immuunsysteem stimuleert en kan worden ingezet bij de behandeling van ontstekingen en infecties (zoals artritis en chronische reuma). Ook bij zenuwpijnen kan infrarood- straling voor verlichting zorgen. Verder helpt infraroodstraling bij het laten helen van niet-geïnfecteerde wonden en bij de verbetering van het regeneratieproces (vermindering van littekenvorming). Sporters gebruiken een infraroodcabine vaak als warming-up voor de spieren en als hulp bij het stretchen.

Sauna 3

U hoeft niet echt te kiezen

In de praktijk wordt de infraroodcabine wat vaker gebruikt dan de sauna. Dat komt vooral omdat de cabine, in tegenstelling tot alle andere wellnesstoepassingen, niet hoeft te worden opgewarmd. Hij is altijd klaar voor gebruik op de momenten dat u hem nodig heeft. Bijvoorbeeld aan het begin van de dag of als u ’s-avonds thuiskomt en last heeft van een pijnlijke of vermoeide rug. Het voordeel van een kortegolf infraroodcabine is verder dat u in het witte licht gewoon een krant of boekje kunt lezen.

Een therapiesessie duurt circa 15 minuten en vraagt dus niet veel van uw tijd. Na gebruik hoeft u ook niet persé met ijskoud water af te douchen als u dat niet prettig vindt.
Een saunagang daarentegen moet u plannen en is ook meer bedoeld voor uw ontspanning. Een ervaren saunaganger zal er de voorkeur aan geven om verschillende saunagangen te maken, om zo maximaal het spel van opwarmen en afkoelen te kunnen toepassen. Een wellnessavondje, waar de sauna een onderdeel van is, wordt ook vaker samen of met het gezin beleefd.

Als uw budget het toestaat, hoeft u niet te kiezen tussen een sauna of een infraroodcabine, omdat ook een combiuitvoering tegen- woordig tot de mogelijkheden behoort. Het is namelijk mogelijk om uw sauna te voorzien van een infrarood therapieplek. U wijst dan gewoon een plaats aan in uw sauna waar de stralers moeten worden ingebouwd. Hiermee creëert u een plek waar 2 personen tegelijk comfortabel kunnen genieten van een therapiesessie. Op een ander gewenst moment schakelt u de saunakachel in en wordt de ruimte omgetoverd tot sauna. Zo hebt u het beste van beide werelden onder handbereik in dezelfde cabine.

Wellness op maat

Als u uw sauna voorstelt als een houten huisje met een kleine deur waarin u claustrofobische gevoelens zou kunnen krijgen en bovendien lastig te integreren is in uw strakke badkamer, dan heeft u het mis. De huidige sauna’s worden aan de buitenzijde tot aan het plafond betegeld of voorzien van strak stucwerk. In plaats van een kleine deur kunt u een of meerdere wanden volledig voorzien van glas, waarmee de sauna een prachtig designobject wordt.

Het is ook mogelijk een hammam, douche en/of sauna te koppelen aan elkaar, waarmee de saunadeur exact gelijk is aan de hammamdeur. Natuurlijk volledig van glas, zonder opstap en zonder profielen. Populair is ook de opstelling waarbij de sauna en de hammam of douche gescheiden worden door een glazen wand, waardoor u zo van de sauna in uw hammam kijkt en vice versa. Dat bedoelen we met wellness op maat.

InterDoccia Catalogus 2017 – Segment Hammam & Sauna’s

Bodyfit brochure

  • Catalogus

  • Contactgegevens

    Contact adres:
    Dorperhofweg 5-C
    8161 PD Epe

    Bezoek op afspraak

    Telefoon:
    +31 (0) 578 62 32 83
    E-mail: info[@]interdoccia.nl

  • Diversen

    Contact opnemen via:
    Contactformulier

    Algemene Voorwaarden:
    Download hier

    KvK nummer:
    65595386